Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Is mijn kat zwanger?

Vanaf ongeveer 6 maanden kan een poes krols worden en is ze dus vruchtbaar, kan zwanger worden en kittens krijgen.

Als een dekking succesvol is geweest, is de krolsheid ongeveer 24 uur na de dekking over en vertoont de poes gedurende de periode van de zwangerschap geen krols gedrag meer.

Bij de meeste poezen merk je in de eerste weken van de zwangerschap weinig of geen veranderingen op. Als je niet weet dat je poes gedekt is, kom je er dus ook niet direct achter dat ze zwanger is.

Indien er wel veranderingen door de zwangerschap optreden, zie je dit bijvoorbeeld omdat de poes meer gaat slapen, minder gaat spelen, aanhankelijker wordt of juist prikkelbaarder is, een grotere eetlust heeft en dat soort dingen.

Een zwangere kat neemt gedurende de gehele dracht ongeveer 40% aan gewicht toe. Deze toename is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal kittens dat ze draagt.

Zwangerschap kat constateren

Vanaf de derde week kun je zelf controleren of je poes drachtig is. Bij een zwangerschap worden rond deze tijd de tepels roder en het kan ook dat de tepels zwellen.Rondom de tepels zullen de haren gaan wijken.

Het is echter per poes verschillend wanneer deze uiterlijk zichtbare symptomen optreden, bij de ene poes zie je dit aan het einde van de 2e week al gebeuren, bij de andere poes pas in de vierde week.

Wil je heel zeker weten of je poes zwanger is, dan kun je beter een afspraak met je eigen dierenarts maken.

Buikpalpatie

De dierenarts kan op verschillende manieren vaststellen of de kat zwanger is of niet.

Tussen de 24 en 32 dagen en na dag 42 kan de dierenarts door middel van buikpalpatie voelen of de poes zwanger is.

Buikpalpatie is een uitwendig geneeskundig onderzoek waarbij door betasting en beklopping van de buik de dracht wordt vastgesteld. Bij grote, zware en beweeglijke katten is het moeilijker te voelen of de poes drachtig is.

Echo

Een betrouwbaardere methode in het vaststellen van de dracht door middel van een echo. Het tijdstip voor het maken van een echo ligt per dierenarts verschillend, bij de ene dierenarts kan dit al vanaf de 23e dag, bij de andere dierenarts pas vanaf dag 35.

Op de echo kun je duidelijk zien of er kittens in de baarmoeder aanwezig zijn. Vaak kan de dierenarts je een redelijke schatting geven over het aantal kittens. Ook kan bepaald worden hoelang de poes drachtig is en of de kittens leven.

Röntgenfoto

Vanaf 6 weken kan met behulp van een röntgenfoto worden aangetoond of de kat drachtig is. Het aantal kittens is op een röntgenfoto ook vast te stellen, maar je kunt op de röntgenfoto niet zien hoe oud de kittens zijn en of ze leven.

Mijn kat is zwanger

Bij de zwangere kat zal na 35 dagen de buik ook dikker gaan worden. Rond de 7e week zijn de kittens goed voelbaar en kun je ze bij het aaien over de buik van de poes vaak voelen bewegen.

De melkklierproductie zal op gang gaan komen en een paar dagen voor de bevalling kan er ook melkachtig vocht uit de tepels komen.

Sommige poezen tonen in de laatste periode van de zwangerschap erge nestdrang. De poes zoekt zijn eigen plekje uit waar ze haar jongen ter wereld wil brengen.

Het plekje waar ze gaat bevallen, bijvoorbeeld de bench, een werpkist of een mandje worden door elkaar gewoeld en ze gaat er in slapen. Laat dit rustig toe.

Als het uiteindelijk zover is bevalt de poes het liefste op een rustige plek.

Hoelang is een kat zwanger?

De dracht bij de kat duurt ongeveer 9 weken. Gemiddeld zit de dag van de bevalling tussen de 63 en 65 dagen na de dekking. De poes kan echter ook al bevallen vanaf dag 58 tot dag 70 na de dekking.

Is ze na 70 dagen nog niet bevallen, dan is het raadzaam om je eigen dierenarts te raadplegen.

Hoeveel kittens

De grote van de worp bij de gemiddelde huiskat ligt vaak tussen de 3 tot 6 kittens, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

De duur van de dracht wordt bij poezen niet bepaald door de grootte van de worp.

Ontwormen

Ontwormen tijdens de dracht heeft weinig zin. Wel is het belangrijk om de kittens en de moeder goed te ontwormen na de bevalling. (Schema ontwormen is: week 4, 6 en 8 en dan op de leeftijd van 4 maanden en 6 maanden).

Schijnzwanger

Als een poes een onbevruchte dekking heeft gehad kan een poes zich als een zwangere poes gaan gedragen. De symptomen kunnen hetzelfde zijn als bij een echte zwangerschap. Ze kan lichamelijke veranderingen krijgen, meer slapen, meer eten, aanhankelijker zijn prikkelbaarder zijn, een dikke buik krijgen, opgezette melkklieren.

Ga altijd met je kat naar de dierenarts zodat die je poes goed kan controleren en kan constateren of ze echt zwanger is of schijnzwanger. Bij een schijnzwangerschap kan je kat de kans lopen op een baarmoederontsteking. De dierenarts zal je medicatie meegeven voor je poes.