Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Kosten sterilisatie kat

De kosten van de operatie om je kat te laten steriliseren zijn erg verschillend per dierenpraktijk.

Wij hebben een korte zoektocht gedaan naar de kosten die dierenklinieken rekenen voor het steriliseren van je kat op de traditionele manier. Het laagste bedrag die wij hebben kunnen vinden is € 75,- en het hoogste bedrag € 200,-. Dit is dus een verschil van maar liefst € 125,- en dat is natuurlijk niet niks.

Daarnaast kijken sommige dierenklinieken, net als bij honden gedaan wordt, ook naar het gewicht van je poes om een prijs te bepalen. Dit is echter niet bij alle dierenklinieken het geval.

Verder hangt de prijs natuurlijk ook af van de methode waarop je poes gesteriliseerd gaat worden. Wanneer je je poes laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs in (bijna) alle dierenklinieken hoger dan wanneer je de sterilisatie via de traditionele laat doen.

Uiteraard scheelt ook voor de laparoscopische operatie de prijs per dierenkliniek. Het kan dus zo zijn dat de prijs van de laparoscopische operatie goedkoper kan uitvallen dan dat je zou moeten betalen bij een andere dierenkliniek voor de traditionele operatie.

Ik wil overigens nog wel even zeggen dat je natuurlijk niet alleen naar de prijs van de sterilisatie operatie moet kijken. Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat je vertrouwen moet hebben in de dierenarts die de operatie uitvoert. Dit is vaak toch de dierenarts waar je altijd heengaat.

Waarom zit er zoveel verschil in de kosten?

Je vraagt je ondertussen waarschijnlijk wel af waarom de kosten van sterilisatie bij katten zo enorm kunnen verschillen per dierenkliniek. Dit heeft meestal redenen als het verschil in materialen, kwaliteit narcose, kennisniveau dierenarts, faciliteiten en de nazorg.

Materialen
Het zou zomaar kunnen zijn dat de dierenarts die de operatie uitvoert voor elke operatie een andere operatie set gebruikt of dezelfde set voor meerdere operaties gebruikt.

Kwaliteit narcose
Het is mogelijk dat er alleen een anesthesie injectie wordt gegeven aan de kat voor de operatie, maar het kan ook zijn dat er gas-anesthesie met bewaking en een infuus gebruikt wordt.

Kennisniveau dierenarts
Een dierenarts heeft altijd de mogelijkheid om bijscholingen en cursussen te volgen om zijn of haar kennis volledig up-to-date te houden en nieuwe technieken bijleert die van toepassing kunnen zijn.

Faciliteiten
De faciliteiten kunnen per dierenkliniek enorm met elkaar verschillen. Wordt de operatie uitgevoerd bij een dierenkliniek die met de tijd meegaat en regelmatig de inboedel en apparatuur vervangt of jaren hetzelfde blijft gebruiken?

Daarnaast is de locatie van de dierenkliniek ook bepalend. De kosten van het pand waar de dierenkliniek zit kan per plaats enorm verschillen.

Nazorg
Tot slot kan het ook verschillen per dierenkliniek hoe er wordt gewerkt na de operatie. Wordt er regelmatig door een assistente na de operatie gekeken of alles goed gaat met je kat of wordt er niet meer naar de kat omgekeken tot het baasje de kat komt ophalen.

Tevens kan het zijn dat de kosten van bijvoorbeeld een kraag al meteen in de prijs zit of dat je dit na de operatie nog los moet kopen.

Er zijn altijd uitzonderingen
Net als met alles zijn er altijd dierenklinieken die niet om een van bovenstaande redenen een hogere prijs hebben.

Er zullen altijd dierenklinieken zijn die meer kosten doorberekenen naar de klant dan een andere dierenkliniek doet.

Hoeveel heeft de sterilisatie van jouw kat gekost?

We krijgen regelmatig de vraag of wij kunnen vertellen waar je het best je kat kunt laten steriliseren tegen een goedkoop tarief. Je begrijpt waarschijnlijk dat er ontzettend veel dierenklinieken zijn en dat het niet mogelijk is om dit allemaal uit te zoeken.

Wat we echter wel kunnen doen is voor deze mensen aan jou vragen of jij ervaringen hebt met het laten steriliseren van je kat en hoeveel dit gekost heeft.

Het zou ontzettend handig zijn als jij hieronder een reactie wilt achterlaten met de informatie hoeveel de operatie gekost heeft, welke operatiemethode gebruikt is (traditioneel of laparoscopisch) en om welke dierenkliniek het gaat en in welke plaatst deze praktijk ligt.

Daarnaast willen we overigens nogmaals melden dat de kosten niet boven alles moeten gaan. Het is en blijft belangrijk dat jij vertrouwen hebt in de dierenarts die de operatie uitvoert en je poes dus in goede handen is.