De periode waarin de poes vruchtbaar wordt, staat bekend als krolsheid. Een poes is van nature seizoensgebonden krols. Dat wil zeggen dat de poes in het voorjaar start met het weer krols worden en in de winter stopt.
Dit komt omdat de toenemende lichthoeveelheid en daglengte een stimulerend effect schijnen te hebben op de krolsheid. Poezen die alleen in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar krols worden.
Wanneer wordt de poes voor de eerste keer krols
Zowel de conditie, het jaargetijde als het ras van de poes hebben invloed op het voor de eerste keer krols worden van de poes.
Bij de meeste katten kun je de eerste krolsheid verwachten als de poes zo´n 6 – 7 maanden oud is, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo worden bepaalde kortharige rassen eerder krols dan onze huiskat. De Siamees en Burmees kunnen al vanaf 3 maanden krols worden en andere raskatten zoals de Pers worden pas tussen de 1 à 2 jaar krols.
De kat wordt in een cyclus van gemiddeld twee tot vier weken krols, er zijn hierop natuurlijk altijd uitzonderingen. Een krolsheid duurt zo’n 7 tot 9 dagen.
Bij de poes vindt er na de dekking pas een eisprong plaats. De dekking activeert het vrijkomen van de eitje. Dit houdt ook in dat als de poes in deze periode door meerdere katers succesvol gedekt wordt het nestje met kittens meerdere vaders kan hebben.
Gedrag van de kat tijdens de krolsheid
Dat je poes krols is kun je vaak alleen maar afleiden aan haar gedrag. Aan de buitenkant zie je weinig, soms kun je een lichte zwelling van de vulvalippen zien.
In deze geslachtsrijpe periode wil de poes graag aan alle katers die in haar buurt zijn laten weten dat ze krols is. Deze krolsheid uit ze door op een luidruchtige indringende manier te miauwen, het miauwen kan soms overgaan in een klagend en hard gehuil.
Verder toont de poes in deze periode een aanhankelijker gedrag dan normaal. Sommige poezen gaan urine sproeien om aan katers duidelijk te maken dat ze vruchtbaar zijn, dit kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebeuren.
Niet iedere kat heeft hetzelfde gedrag tijdens deze krolse periode. Bij sommige poezen zoals bijvoorbeeld bij de Pers zie je nagenoeg geen typerend krols gedrag, andere katten zoals de Oosterse korthaarrassen zetten tijdens hun krolse periode de heleboel voortdurend op stelten.
Krolsheid poes: De verschijnselen
Hieronder zetten we nog even de verschijnselen die kunnen voorkomen tijdens de krolsheid en waaraan je kunt merken dat je poes krols is op een rijtje:
- Naar buiten wegglippen om op zoek te gaan naar en zich aan te bieden aan katers;
- Rusteloos gedrag;
- Indringend en veel miauwen;
- Overal tegenaan schuren;
- Veel aanhankelijker;
- Minder eetlust;
- Over de grond rollen;
- Bij strelen over de rug neemt ze haar paringshouding aan;
- Languit liggen met haar achterwerk omhoog en krabbewegingen maken met haar achterpoten;
- Soms sproeien;
- Heel soms lichte zwelling van de vulvalippen.
Maar zoals al eerder gezegd, soms merk je aan de poes amper dat ze krols is.
Hoe vaak wordt een poes krols
Hoe vaak een poes krols kan worden varieert enorm. De meeste poezen worden in het voorjaar en de zomer om de 2 à 3 weken krols, dit kan echter ook vaker of minder vaak zijn.
Als een poes gedekt is en niet zwanger is geworden is deze periode langer, namelijk ongeveer 7 weken.
Een poes die een nestje heeft kan na 1 week al weer krols worden en dus weer vruchtbaar zijn. De meeste poezen worden echter gedurende de periode dat de kittens bij haar drinken niet krols en worden pas weer krols na zo’n 2 à 3 weken na het spenen van de kittens.
Als je niet wilt fokken met je kat en krolsheid wilt voorkomen kun je erover nadenken om je poes te laten steriliseren.
Krolsheid poes: De Cyclus
De krolsheid van een poes bestaat uit verschillende fases, de eerste twee fases zijn voor als de poes daadwerkelijk krols is en de andere 2 fases komen na de krolsheid. De verschillende fases bestaan uit:
- Pro-oestrus: Dit zijn de eerste dagen van de krolsheid wanneer de poes nog niet klaar is om zich te laten dekken..
- Oestrus: De dagen waarin de poes vruchtbaar is en bereid is om zich te laten dekken.
- Metoestrus: De periode na het optreden van een eisprong (ovulatie).
- Anoestrus: Dit is de rustperiode van de voorplantingscyclus waar de eierstokken weinig actief zijn en de concentraties van oestrogeen en progesteron laag is, dit kan in de winter zijn, wanneer de dagen korten. De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door een krolsheid.
Pro-oestrus
Deze periode is moeilijk te herkennen. De periode duurt zo’n 1 à 2 dagen, als je goed oplet kun je merken dat de kat aanhankelijker naar de mens is en agressief naar de kater.
Oestrus
Tijdens de oestrusperiode laat de poes het typische krolse gedrag zien. Deze verschijnselen van krolsheid hebben we eerder in dit artikel al voor je op een rijtje gezet. De oestrus periode duurt zo’n 7 – 9 dagen.
Als de poes tijdens deze periode gedekt wordt komen er na 1 tot 3 dagen eitjes vrij (ovulatie) waardoor een bevruchting kan plaatsvinden.
Indien je geen poezen wilt fokken is het aan jou de taak om je poes uit de buurt te houden van andere katers. Het is dus niet verstandig om in deze periode je poes naar buiten te laten gaan.
Metoestrus
De metoestrus periode is de periode na de eisprong. Ze laat zich normaal gesproken in deze periode niet meer dekken. Deze periode na de ovulatie wordt ook wel dioestrus genoemd.
Is de poes gedekt en is er sprake van een zwangerschap, dan duurt deze periode ongeveer 60 dagen. Is de poes gedekt maar niet zwanger geworden, dan duurt deze periode ongeveer 38 dagen.
Wanneer de poes niet gedekt is en er ook geen eisprong heeft plaatsgevonden volgt de postoestrus periode, waarna de cyclus weer opnieuw gaat beginnen.
Anoestrus
Tijdens de anoestrus periode breekt er een rustperiode aan, de kat heeft in deze periode een lange tijd geen seksuele activiteiten en toont geen seksueel en krols gedrag. Deze periode is vaak in de winter, wanneer de dagen korter zijn.
De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door krolsheid bij je poes. Let wel: Een huiskat kan het hele jaar krols worden.
21 comments add yours
Wat ken ik nu het beste doen met mijn poes ze is zwager geweest in feb zijn haar kittens geboren en sins ze weg zijn is ze zo krolse als weet ik niet wat word er gek van help me aub wat ik ken doen ze plast normaal nergens dan alleen op kattebak maar nu al op me lazen wat ik net zag gaf haar wel een tik op haar kont dat het niet mag ik weet het echt niet ik heb niet veel geld om haar te laten helpen ik heb maar week geld daar haal ik eten en drinken voor mij en me poesje tijger
Je kan poezen pil geven
De poezenpil is geen structurele oplossing: het vergroot het risico op tumoren enorm!
En aan TS: een kat straffen voor natuurlijk gedrag (sproeien doordat ze niet gesteriliseerd is) is vreselijk wreed. Als je de sterilisatie niet kunt betalen en geen overlast wil herplaats het dier dan. Het belang van het dier hoort voorop te staan!
Sorry maar als je geen geld hebt om de kat de verzorging te geven die hij nodig heeft, moet je geen kat nemen. Dit vind ik zo zielig voor de kat, de kat heeft recht op de zorg die hij nodig heeft (stel dat het beestje ziek wordt?) OT: je kunt er niets aan doen, het hoort bij de kat en is normaal gedrag. Als je er vanaf wil moet je haar laten helpen door de dierenarts. En als je daar geen geld voor hebt had je er eerder over na moeten denken om een kat te nemen. Een kat hebben betekent verantwoordelijkheid.
Waarom neem je in hemelsnaam dieren als je geen geld hebt om ze te verzorgen?! Ongelofelijk dit. Arme beesten.
Hoe kun je oordelen over iemand die zegt dat ze week geld krijgt? Hoe weet jij of de kat voor een financieel zware periode is aangeschaft?
Denk toch eens na voor je je scheur open trekt…
Veel dierenartsen willen ook helpen op afbetaling, ook voor sterilisatie. Er zijn zelfs praktijken die af en toe gratis helpen, juist omdat zij het belang er ook van inzien.
Dit is een zeer terecht antwoord dat je geeft. Mensen dat mensen met een laag inkomen met de vinger wijzen denken niet ver genoeg na. Heel spijtig zo een domme uitspraak. Supergoed dat zelfs als iemand weinig geld heeft toch wil zorgen voor een dier.
Nee dat moet je niet doen! De poezepil is zeer kankerverwekkend gebleken!
Poezenpil word ook niet meet voorgeschreven door de dierenartsen. Wel is er een spot bij de poes waardoor ze even niet meer get rare gedrag vertoond. (Zoek maar op YouTube)
Ik woon op het platteland en half september is er een poesje komen aanlopen. In het begin zat ze onder een stapel bouwmaterialen, maar sinds enkele weken zit ze binnen. Ik schat dat ze de eerste week van augustus geboren is en ze is ook nog lang niet volgroeid. Nu vertoond ze sinds gisteren krols gedrag. Ze is dus net 6 maanden en nog wel erg jong en klein. Wat nu gedaan. Steriliseren? Is ze daar niet te jong voor?
met 6 maanden kun je een poes best laten steriliseren.
Mijn poes is nu 9 mnd en voor het eerst al 2 dagen krols wanneer kan ik haar laten stereliseren
hoe lang duurt het voordat de poezenpil uitgewerkt is?
Mijn poes is 8 maanden en voor de eerste keer krols geweest. Nu ze dat niet meer is, is ze ontzettend druk. Rent alleen maar van punt naar punt, gooit alles om, krast tegen alle dichte deuren aan. Eigenlijk een beetje ‘onhandelbaar’. Iets wat ze eerder nooit echt zo gedaan heeft. Is dit normaal gedrag na t krols worden? Dat ze onrustiger zijn de periode erna? Steralisatie ga ik sws laten doen, want vind het sneu voor haar als ze zich iedere keer zo moet voelen terwijl ze niet gedekt word. Maar vroeg me dit gewoon af
Poezen die niet gedekt zijn en/of zwanger zijn geraakt hebben meestal een periode van ongeveer een 2 of 3 weken rust na de krolsheid. Hiera begint ze weer opnieuw met haar krolse periode. Maar dit kan per katten soort heel erg verschillen. Ik heb een Oosterse korthaar, en dit ras is verbluffend vlot en tijdens haar krolse periode ook bijna onhandelbaar. Ze rent van raam naar deur naar raam en krabbelt langs de kozijnen en de grond onder de deur. Dit terwijl ze hard huilend miauwd. Haar korlse syclus duurt 7 dagen daarna is ze weer 7 dagen rustig en hierna begint ze weer van voor af aan. Ze is dan de eerste dag alleen onrustig en erg aanhankelijk maar vanaf dag 2 is ze echt weer in alle staten om maar buiten te komen, en zo veel mogenlijk katers te verzamelen voor de ramen en deuren. Als dag 3 is aangebroken zitten die idd op wacht voor het geval het haar lukt een gat te graven uit de gevangenis waar in haar mens (ik dus) haar opgesloten heeft…. Ik heb deze poes 3 maanden geleden van iemand anders overgenomen samen met haar kittens die nu een eigen huisje hebben. De persoon waar ze vandaan komt zag de krolse periodes waarschijnlijk al boven het hoofd hangen… Gelukkig heb ik eerder al is een krolse poes ervaren en weet ik er iig wel mee om te gaan. Maar ik zeg eerlijk, bij deze poezen soort is het duidelijk veel erger. Ik wilde eigenlijk eerst nog 1x een nestje en haar daarna laten helpen maar zit er nu toch wel aan te denken haar toch maar te laten helpen. Want het is nu winter en ik durf haar ook eigenlijk nog niet naar buiten te laten omdat ze ook nieuw is in deze omgeving. Ik wil niet dat ze verdwaald in haar over enthousiaste bui met vinden van zo veel mogenlijk voortplantings potenties…. Maar ja, ze is een super mooi katje en een zeer goede moeder gebleken ook en de kittens waren ook echt bijzonder mooi en gezond.. Dus ik zit echt in de twijfel stoel… Maar ik hoop jou of andere lezers met dezelfde problemen iig met deze beschrijving een stukje op weg te hebben geholpen. Het beste.
Mensen oordelen over zaken waar ze geen verstand van hebben. Bij een uitkering geen huisdier? Heel vaak hebben mensen een huisdier voor ze in de uitkering terecht komen. Doe je dan je huisdier weg waar je een band mee hebt? Dat is pas ‘zielig’ !! Eerst nadenken voordat je over een ander oordeelt. Ik ken de situatie persoonlijk. En die kan zeer schrijnend zijn!
Een opzettelijke medische misser, waardoor ik mijn gezondheid en baan kwijtraakte. Ik heb ongelooflijk toch thuis buikvliesontsteking overleefd. Daarna ben je een wrak. Het ziekenhuis wilde bij een complicatie geen levensreddende operatie uitvoeren. Mijn huisdier en ik lijden daaronder! ‘
Mijn huisdier is ook slachtoffer.[]
Lees: De dood heeft geen tranen meer. Van Linda Buitelaar. Boekbestellen.nl Pumbo
Ik heb ook twee katten een moeder kat en een kitten maar de moeder kat is nu krols en blaast naar de kitten terwijl het haar baby is heeft iemand ene idee waarom dit gebeurt? Ik wil echt niet dat mijn baby kitten bang word en dat ze niet meer met elkaar om kunnen gaan. (Baby kat is 12 weken)
Dit is normaal gedrag. De poes wil dat de kitten niet meer van haar afhankelijk is en voor zichzelf gaat zorgen, zodat zij weer een nieuw nestje kan krijgen. Ik heb zelf een jonge moeder poes met kittens over genomen 3 maanden terug en zag dat ze de laatste kitten tot 17 weken zo nu en dan liet drinken maar er werd duidelijk gemaakt dat dit niet veel langer zou gaan duren. Ze begon met gewoon opstaan en weg lopen maar zodra de kitten dan als nog probeerde te gaan drinken blies ze naar hem. Dit is juist een goed ding en heel natuurlijk gedrag. Hiermee leert de kitten namelijk dat blazen betekend ‘oppassen!’ Als de kitten na een paar keer blazen als nog weer probeerd zal de poes reageren met een blaas en een grom. Hierna met een mepje. Allemaal heel normaal gedrag om de kitten de ‘kattentaal’ te laten begrijpen. Zeker als de poes krols is zal ze dit gedrag laten zien om de kitten te laten merken dat hij/zij oud genoeg is om het nest en haar te verlaten en op zijn eigen pootjes te gaan staan. Als ze buiten hadden geleefd als wilde katten had dit gedrag er ook voor gezorgt dat de poes niet gedekt zou kunnen worden door haar eigen nageslacht. Voor ons mensen ziet het er allemaal veel heftiger uit dan dat de katjes het ervaren. Mocht het nou zo zijn dat je de 2 echt vechtend door het huis ziet gaan waarbij de plukken haar in het rond vliegen is het toch wel verstandig ze uit elkaar te houden en de poes te laten helpen. Succes ermee. Hoop dat je er nog wat aan hebt en anders een andere lezer met evt dezelfde vragen.
Mijn reactie, veroordeel geen andere mensen over hun doen en laten. Denk dat er een band bestaat tussen mens en dier ontstaan door wederzijdse liefde. De vrouw geeft wat ze kan uitgeven aan haar poes uit liefde en ik verwacht dat de poes het zelfde dat door te knuffelen, naast haar te liggen ed. Beide hebben elkaar nodig. Ik kan genoeg mensen die niet financieel in staat zijn om de poes te laten te steriliseren. Het advies van een schrijver en een dierenarts te vragen voor een gespreide betaling is goed.
Ik zelf heb het geluk dat ik ondanks mijn weekbedrag voor de dierenarts per week een klein bedrag weg kan leggen. Daar ben ik blij om want daardoor heb ik mijn bejaarde zieke hond 12 jaar en 4 mnd en 18jarige kat op een zachte manier kunnen in laten slapen. Dankbaar dat ik voor hen had mogen zorgen en wat ik dubbel zo veel voor terug heb gekregen. Heb op dit moment nog 2 jonge poesje en de ene is geholpen. Was ook de bedoeling voor de jongere maar zij heeft iets los gemaakt bij mij waardoor ik het steriliseren even uitstel. Ze is 8 mnd en binnen 3 weken is ze al voor de 2e maal krols geweest. Het doet je wel wat dat harde miauwen, ed. Toch is dit een natuurlijk gedrag. Ondanks dit gedrag zal ik haar niet de pil geven. Deze heeft meer nadelen dan voordelen. Zodra het gaat laat ik haar dekken door een raszuivere Brit Toen ik haar, geen raszuivere maar een kruising van 2 rassen kocht, qging het bij mij dat de andere poes een speelkameraadje kreeg en ik mijn gewenste kleur. Ik genoot van beide speelse katten en steeds meer ging het jongste poesje lijken op een brit. Zij heeft een weggestopte wens open gebroken.nl om ooit weer eens een nestje net zoals voor mijn huwelijk mocht krijgen maar wel meer een ras. (Brit) . Voor liefde aan mijn man heb ik mijn hobby, raskatten fokken, er bij neer gelegd. Na zijn dood hebben mijn dieren me kracht en liefde gegeven om mijn verdriet te verzachten. nadat ik mensen heb uitgelegd waarom ik van haar een nestje wil begrijpen ze me . Het betekent voor mij een nieuwe start, met veel liefde voor mijn man in mijn hart, in mijn leven. Neem de draad eenmalig weer op van voor mijn huwelijk. Ik kies voor een ras waar ik achter sta, heel aanhankelijk, lief en doet alleen wat ze zelf wilt. Ze zijn wijs en zij is zeer gehoorzaam. Wat doet ze door haar krolsheid hard miauwen dan reageert ze op haar naam en ze wordt rustig erdoor. Een ander beweegreden is wel dat ik denk dat een poes het hele proces, krolsheid, dekking, zwangerschap en liefde kunnen geven aan haar kittens, een belangrijk proces is voor de ontwikkeling van het dier. In de vrije natuur heeft een dier veelal dit proces doorlopen. Er zit niet veel verschil in tussen de gevoelens van een mens, moeder en kind loslaten wanneer de tijd rijp is, en dier. Liefde is het belangrijkste naast voeding voor een dier en mens. Zal uit liefde voor haar kittens alles doen om een geschikte dienaren voor hen te zoeken. Het is mijn verantwoordelijkheid. Ik zal mijn best doen
Onze Maine Coon poes is voor de 2e keer deze maand krols volgens mij..we worden helemaal gestoord van haar gedingmekkerding..help?
mijn kat is al 2daggen buiten en komt niet terug om te eten we denken dat ze krols is