Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Laparoscopische sterilisatie kat

Laparoscopie, ook wel kijkoperatie genoemd, is een operatietechniek wat op een aantal punten een verfijning is tegenover de traditionele manier van opereren.

De kat wordt met behulp van een hele kleine camera geopereerd in de buik. Er is geen grote snede nodig, er zijn slechts 2 tot 3 kleine gaatjes van zo’n 5 mm. nodig om via deze manier te opereren.

De operatie via deze methode is voor meerdere doeleinde bruikbaar. Zo wordt deze techniek gebruikt bij honden voor het verwijderen van niet ingedaalde testikels en het preventief vastzetten van de hondenmaag (in verband met maagtorsie / maagkanteling), maar het is ook erg handig voor sterilisatie bij katten en honden.

In de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebruiken ze deze methode van opereren al diverse jaren met goed resultaat. Het instrumentarium en de apparatuur vergen een behoorlijke investering. Mede door de hoge aanschafkosten kun je in Nederland voor een laparoscopische operatie niet bij iedere dierenarts terecht, maar alleen bij een aantal dierenpraktijken die hierin zijn gespecialiseerd.

Voordelen Laparoscopische sterilisatie

De traditionele operatie die uitgevoerd wordt om katten te steriliseren is al jaren een succesvolle operatie die ook veilig is, maar naarmate de tijd vordert komen er weer nieuwe technieken om de hoek kijken die zo hun voordelen hebben. De voordelen van een laparoscopische operatie tegenover de traditionele operatie zijn:

2 tot 3 kleine gaatjes

in plaats van een wond van ongeveer 3 – 5 centimeter door de buikwand heen bij de traditionele operatie heeft de kat slechts 2 tot 3 kleine wondjes van elk ongeveer 5 millimeter.

Korte operatietijd, lichtere narcose

De duur van de operatie is een stuk korter (gemiddeld zo’n 10 – 15 minuten) dan bij de traditionele operatie. Omdat de operatie minder lang duurt, krijgt de kat een lichtere narcose.

Beter overzicht van de buikorganen door gebruik van een camera

Dankzij het gebruik van een camera is het zicht in de buik van de kat veel beter dan bij de traditionele operatie. Dit komt omdat de dierenarts met de traditionele operatie door een zo klein mogelijke snede en beperkt zicht met zijn hand de eierstok vrij moet maken. Met een laparoscopische operatie ligt de eierstok vrij in beeld.

Minder kans op complicaties zoals nabloeden of een infectie

Doordat de dierenarts dankzij de camera beter zicht heeft tijdens de operatie kan hij beter werken, waardoor de kans op nabloeding verminderd. Omdat de dierenarts alleen met steriele instrumenten en niet meer met zijn handen (met operatiehandschoenen) in de buik van de kat hoeft te komen is ook de infectiekans met deze operatie verminderd.

De kat herstelt snel en heeft minder pijn

Door de lichtere narcose en slechts een paar kleine wondjes herstelt de kat snel.

De kat heeft tevens minder last van wondpijn omdat er minder kracht op de organen hoeft worden uitgeoefend door het gebruik van de camera en speciale instrumentarium. De buikwand wordt door de kleine sneetjes ook nauwelijks beschadigd.

Geen kap nodig

De kat heeft dankzij de kleine wondjes veel minder last van irritatie, hierdoor is de neiging om te likken stukken minder.

Weinig nazorg

De kat mag de dag na de operatie eigenlijk alles alweer doen. Bij de traditionele operatie moet de kat 10 dagen verplicht rustig blijven om goed te kunnen herstellen.

Nadelen Laparoscopische sterilisatie

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de kat niet meer nadelen bij een laparoscopische operatie. De nadelen bij een laparoscopische operatie zijn:

Afwijkende baarmoeder

Wanneer tijdens de operatie blijkt dat de baarmoeder van de kat afwijkend is, zal deze moeten worden verwijderd. De kat moet dan alsnog op de traditionele manier geopereerd worden.

Storing apparatuur

Voor de laparoscopische ingreep wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige technische apparatuur. Heel zelden vindt er weleens een storing plaats tijdens de ingreep. De dierenarts moet dan toch terugvallen op de traditionele operatie.

Operatie kan niet bij alle dierenartspraktijken worden uitgevoerd

Zoals al eerder genoemd is de apparatuur erg duur en de dierenarts die de operatie uitvoert moet natuurlijk goed geschoold zijn anders is het gevaarlijk voor de kat. Je kunt dus niet bij iedere dierenartspraktijk terecht voor een laparoscopische operatie.

Prijs

De prijs is in (bijna) alle dierenartspraktijken hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die er voor nodig is.