Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Nazorg castratie kat

Wanneer je kater een castratie ondergaat, zal de kater enige nazorg nodig hebben.

Naast de zorg die de dierenkliniek al heeft gedaan toen de kater bij hun was, heb jij als katteneigenaar ook nog een aantal taken wanneer je de kater mee naar huis neemt.

Je moet op verschillende dingen letten en het is belangrijk dat je weet wat je te doen staat.

De kater is weer mee naar huis

Wanneer je de kater ophaalt op het afgesproken tijdstip, is de kater waarschijnlijk nog erg slaperig en kan hij soms nog niet (zuiver) lopen.

Bij thuiskomst moet je de kater op een rustig en warm plekje in huis leggen, zodat hij warm blijft. Door de narcose daalt namelijk het lichaamstemperatuur van de kater. Je zou ook een dekentje over de kater kunnen leggen wanneer hij het koud heeft, maar maak het ook weer niet te warm.

Zodra je kat ertoe in staat is kun je een kattenbak zonder deksel bij hem zetten.

Katten herstellen vaak snel na een sterilisatie. De volgende dagen zijn ze vaak al heel levendig. Toch is het belangrijk om je kat de eerste dagen rustig te houden zodat de wonden goed kunnen genezen.

Eten en drinken na de operatie

Zodra de kater goed wakker is, mag hij kleine beetjes drinken. De eerste dag hoeft de kat nog niet te eten. Hij kan door de narcose best nog wel misselijk zijn.

Wil de kat al wel op de eerste dag weer eten, geef hem dan kleine porties en kijk hoe hij hierop reageert. Als hij gaat spugen kun je hem beter een dag na de operatie eten geven.

Wondverzorging

Het komt regelmatig voor dat de wond in de eerste dagen na de operatie een beetje opzwelt. De wond mag niet nabloeden. Ook kun je wat rood wondvocht zien, dat is ook niet erg.

De wond moet er wel goed uit blijven zien. Als de wond er ontstoken uitziet raadpleeg dan je eigen dierenarts voor advies.

Hechtingen

Er hoeven geen hechtingen te worden gebruikt. Door het samentrekken van de huid gaan de wondranden naar elkaar toe. Daarom hoeven de beide sneetjes niet te worden gehecht.

De kat moet binnen gehouden worden

Het beste is om je kat de eerste vier dagen binnen te houden. Door de castratie stopt de productie van het hormoon testosteron, maar dit hormoon is nog niet direct uit het lichaam (bloed) van de kat verdwenen.

Het duurt ongeveer zes weken voordat alles uit het lichaam is. Het gedrag van je kat zal hierdoor dus niet direct verandert zijn.

Aanpassen voeding

Na de castratie van de kat wordt de stofwisseling trager. De kat kan meer eetlust krijgen. Het is belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten te houden door hem regelmatig te wegen.

Om te voorkomen dat je kat dikker wordt kun je hem minder te eten geven (ongeveer 1/3 minder dan voorheen) of je geeft hem speciaal voer voor gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen.

Dit voer bevat minder calorie├źn en meer vezels, dit heeft als resultaat dat je kat na haar maaltijd wel een verzadigd gevoel heeft.

Vraag advies aan de dierenarts

Wil je absoluut zeker zijn van wat je moet doen aan nazorg, dan kun je dit het best aan je eigen vertrouwde dierenarts vragen.

Je krijgt namelijk ook een antibioticakuur of pijnstillers mee. Je dierenarts weet het beste hoelang je dit moet blijven geven aan je kat.