Naast de zorg die de dierenkliniek aan de kat geeft, wacht er na de operatie ook een verzorgende taak voor jou, als katteneigenaar.
Je moet aan verschillende dingen denken en het is belangrijk dat je weet welke taken dat zijn.
De kat mag mee naar huis
Als jouw kat mee naar huis mag, kan de kat nog slaperig zijn en wankel lopen als gevolg van de narcose die zij net heeft gehad. Let op dat je kat nergens af kan vallen en zich nergens aan kan bezeren.
Zorg dat je kat op een rustige en warme plaats kan liggen, apart van andere dieren en/of drukke kinderen, zodat ze rustig van haar behandeling kan bijkomen.
Door de narcose is de lichaamstemperatuur van je kat wat lager dan normaal. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat ze een warme ligplaats heeft om goed te herstellen. Je kunt eventueel ook een dekentje over haar heen leggen, maar maak het ook weer niet heel warm.
Zodra je kat ertoe in staat is kun je een kattenbak zonder deksel bij haar zetten.
Katten herstellen vaak snel na een sterilisatie. De volgende dagen zijn ze vaak al heel levendig. Toch is het belangrijk om je kat de eerste dagen rustig te houden zodat de inwendige wonden kunnen genezen.
Eten en drinken
Door de narcose kan een kat misselijk worden. Het kan dus zijn dat jouw kat op de dag van de ingreep totaal geen honger heeft. Dit is geen probleem, een kat mag op deze dag het eten overslaan. Je hoeft de kat op de dag van de ingreep dus niet noodzakelijk eten te geven.
De kat mag wel drinken. Geef haar niet te veel tegelijk maar steeds kleine beetjes. Wil je kat de eerste dag al wel eten? Geef haar dan een klein beetje voer en blijf bij haar zodat je ziet hoe zij hierop reageert.
Zet het eten weg als je kat moet braken en geeft haar dan pas de volgende dag pas weer eten. De dag na de operatie moet ze wel weer willen eten.
Wondverzorging
Controleer regelmatig de wond. Er mag bijvoorbeeld geen bloed uit druppelen en de hechtingen moeten ook goed blijven zitten.
Soms ontstaat er een zwelling. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat het lichaam reageert op de oplosbare hechtdraad. Zwellingen mogen niet rood worden en niet warm of pijnlijk zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts om je te laten adviseren wat je het best kunt doen.
Sommige katten hebben de neiging om aan de wond te likken of te krabben. Als dit het geval is dan kun je het best een opblaasbare kraag, een zogenaamde ‘lampen’kap of rompertje (medical pet shirt) kopen. Kragen, kappen en rompertjes voor de kat zijn meestal bij de dierenarts in diverse formaten te krijgen.
Als je kat een kap om heeft moet je wel opletten of zij hier goed mee kan eten of drinken. Is dit niet het geval, dan moet je de kap tijdelijk af doen tot ze klaar is met eten en drinken.
De opblaasbare kraag wordt in de meeste gevallen beter geaccepteerd door de kat. Met de opblaasbare kraag kan ze ook zonder problemen uit haar bakje eten en drinken.
Hechtingen
De buikwand wordt in drie lagen gehecht. Deze hechtingen worden met oplosbaar hechtmateriaal gedaan.
Dat houdt in dat deze hechtingen vanzelf oplossen. Je hoeft hiervoor dus niet terug te komen bij de dierenarts. Wel is het belangrijk dat je controleert of de hechtingen blijven zitten, vergeet dit dus zeker niet te doen.
Binnen houden
Het beste is om je kat gedurende tien dagen binnen te houden in verband met haar buikwond. Buiten zou ze door bijvoorbeeld een andere kat kunnen worden opgejaagd waardoor er spanning op de wond komt te staan en de wond open zou kunnen gaan. Dit wil je natuurlijk niet en daarom kun je dit het best voorkomen door de kat binnen te houden.
Aanpassen voeding
Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de kat trager. De kat kan echter wel meer eetlust krijgen. Het is belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten te houden door haar regelmatig te wegen.
Om te voorkomen dat je kat dikker wordt kun je haar minder voer geven (ongeveer 1/3 minder dan voorheen) of je geeft haar speciaal voer voor gesteriliseerde poezen en gecastreerde katers. Dit voer bevat minder calorieën en meer vezels, dit heeft als resultaat dat je kat na haar maaltijd wel een verzadigd gevoel heeft.
Vraag advies aan de dierenarts
Om er absoluut zeker van te zijn wat je moet doen, kun je dit het best vragen aan je eigen dierenarts. Je krijgt namelijk ook een antibioticakuur of pijnstillers mee, de dierenarts weet het beste hoelang je dit moet geven aan je kat.
14 comments add yours
Ik heb dus geen medicatie mee gekregen voor me poes lady. het is nu weekend maar bel voor zekerheid morgen even af en toe lukt ze beetje aan haar wond vanwege er ook nog wat bloed restjes in haar. haar zit en dat maakt ze schoon plus af en toe aan wond
Hallo, mijn poes Lola is 6 december gesteriliseerd. Ze is alleen erg druk en ben bang dat het wondje niet goed geneest. Er is een klein ‘balletje’ ontstaan aan het begin van de wond, alsof het vlees een beetje langs de hechting puilt. Het is ook licht rood en er komt een beetje vocht uit. Is dit normaal of zorgelijk? Groetjes Marloes
Mijn poes Nima is op 6 januari behandeld.
Het was goed vergaan,ze was wel wat beschermend na de ingreep maar dat ging geleidelijk met de dag goed.
Heb ook pijnstillers voor haar gehad,2 x 3 daags.
Maar ze was erg dorstig en vermoeid…ik heb haar nooit water zien drinken en nu wel ?❤️
Ze slaapt veel en is nog steeds hartstikke lief.
Ben erg met haar bezig,dag en nacht,al kost dat wel een beetje m’n slaap en energie. Maar dat geeft niks.
Tijdens t eten op dag 2 na de ingreep doe ik t kapje of af of andersom. En zonodig voer k haar net de hand.
Wel heb k gemerkt dat zij behoefte heeft aan komkommer ipv haar eigen natte voer. Brokjes eet ze nu ook wel weer..
Jah,mijn poes eet van alles en is god zijdank gezond.
Niet alle katten houden van groente en andere soort eten dan hun eigen voer…
Die van mij eet van alles naast haar eigen voer net zoals haar broertje,hoewel die weer geen brokjes lust.
Wat betreft t kapje,die laat k snachts ook op zitten tenzij ze eten moet..of erg geaaid moet worden.
K let er wel op of ze makkelijk en comfortabel ligt en zodoende steun k haar anders met een dekentje onder t kapje en over haar heen wat ze ook lekker vind.
En controleer k haar steeds.
Wel vind k t overigens jammer dat k niet van de dierenkliniek niet heb mee gekregen of k zelf de wond moet verzorgen en haar vacht eventueel moet wassen met een natte doekje.
Heb alleen begrepen dat ze er niet aan mocht likken ivm bacteriën die ze dan anders in haar bek krijgt.
Vind t kapje zelf niet echt handig maar,wat moet dat moet dan maar…
Op de ingreep plaats zie k een zilverachtige kleur alsof er wat opgespoten is.
Weet dus ook niet of dat er makkelijk af gaat..
Dacht dat t in de info boekjes zou staan die k mee kreeg maar tevergeefs.?
Verder voel k af en toe wel aan haar buikje of t opgezwollen is etc.
K heb op dag 1 wel voor de zekerheid gebeld betreft haar ademhaling die naar mijn ogen wat sneller was maar dat was voorlopig normaal.
Nu dus afwachten,info etc opzoeken via google etc.
Onze poes is vorige week gesteriliseerd, ze is 9 mnd oud.
Na de operatie was ze erg slaperig, thuis heeft ze de hele avond tegen een warme kruik liggen slapen. ;s Nachts was ze weer helemaal bij en heeft dit goed laten weten. Madame was volop aan het spelen.
Ze was de dag erna al de oude, speels, eet en drinkt weer.
De wond ziet er goed uit, ze blijft er keurig vanaf. Alleen de pleister had ze er een paar uur na de operatie al afgelikt, maar dat had de dierenarts al voorspelt. Ze heeft geen kap, want het is onderhuids gehecht. Ook geen pijnstillers overigens gekregen, want ze had een injectie gehad die 48 uur pijnstillend werkt.
We moeten van de week op nacontrole komen om de wond te laten controleren. Er zit nu sinds gisteren een verdikking onder de wond, lijkt vocht te zijn.
Maar hier is het heel erg meegevallen, de dag erna al de oude. Speels als altijd! Haar rustig houden lukt niet, maar dat hoefde ook niet zei de dierenarts..
Mijn kat is laatst gesteriliseerd. Wij hebben geen medicatie meegekregen. Wel moest ze een pakje aan. Het is nu 2 dagen na de operatie en ze trillt de hele tijd en wil alleemaal slapen
Je ziet aan haar dat ze pijn heeft. Ze is nog lang niet de oude ben ik bang
Dat is niet goed hoor, de poes kan namelijk niet echt aangeven dat of ze pijn heeft. Wat een rare gang van zaken met die dierenarts, om geen pijnstillers mee te geven voor 3 dagen. Er speelt ook nog een andere rol mee, dat is depressiviteit. Inderdaad een kitten of poes kan ook zeer depressiviteit hebben, door veranderingen. Bijvoorbeeld het kapje en zicht wat al een stuk minder door geworden is. Het kan zelfs zijn, dat ze helemaal niet rustig is bijgekomen bij de dierenarts in een geluiddichte ruimte.
Slapen is wel goed, doet de kitten van mij ook. Als ze wegkruipt is geen goed teken, dan is ze absoluut depressief en angstig.
Mijn advies is, bel zo spoedig mogelijk de dierenarts op, en vraag om pijn medicatie voor de kitten. Ga eventueel direct met de kitten terug naar de dierenarts, zo dat hij wel verplicht is om de kitten per direct na te zien.
Ongelooflijk veel sterkte voor de poes en u natuurlijk
Goedendag onze poes is 2 dagen geleden gesteriliseerd, wij hebben ook geen pijnstillers mee gekregen maar onze poes doet alles wat ze normaal ook doet is levendig en eet gewoon haar bakje leeg, ze heeft ook geen kraag in gehad want dit geeft zoveel stres, dit is onze tweede kat die hier aan geopereerd is, ook onze eerste had totaal geen last, denk ook dat het veel te maken heeft met de arts die de operatie uitvoert,succes met het herstel.
direct pijnstillers gaan halen x
Onze poes Lana is vandaag geholpen. Ze heeft een rompertje aan. We hebben geen medicatie meegekregen. Over 10 dagen moeten we terug voor controle. Ze moet wel wennen aan het rompertje. Maar denk dat het wel goed komt.
Vraagje mijn poes is gisteren gesteriliseerd, tis nu dag na behandeling maar ze wilt nog steeds niet eten of drinken, ook trilt ze best erg. Is dit normaal of moet ik me zorgen maken ?? Graag een reactie van mensen die er weet van hebben
28 februari is mijn kitten gesteriliseerd, ze at en dronk absoluut geen water. Later op de avond, zocht ik haar op met een theelepeltje met wat nat voer erop.
Eerst sprak ik haar zeer rustig toe, omdat ze nog steeds last had van de narcose. Nadien heb ik haar heel zachtjes geaaid, en toegesproken. Toen ik eenmaal contact met haar kreeg, hield ik de theelepeltje voor haar. Ze begon en aan te likken, dat wat al een zeer goed teken is. Nadien at ze iets ervan, en viel weer in slaap.
De volgende dag heb ik alles even aangezien hoe de dame reageerde, wederom met een theelepeltje met nat voer bij haar neusje houden. Geen reactie tot eten, ik heb toen mijn vinger in de sap gestoken en op haar bekje gesmeerd. Eindelijk reageerde ze daar zeer goed op, en begon direct te eten van de theelepeltje.
Echter dook er een ander situatie op, het niet willen drinken van water. Gelukkig had ik medicatie mee gekregen waar een pijnstiller in zat die ik dan ook gebruikte om iets aan water in haar bekje te krijgen. Echter de dag erna wilde weer niets drinken, daar heb ik dan toch wel even de dierenarts voor gebeld. Ook voor het feit, dat het kapje die ze om kreeg zee onhandig zijn voor een jonge kitten. Eten zoals drinken was gewoon niet mogelijk met die kap om, ik heb die dan ook verwijderd en mevrouw begon gretig te eten zoals te drinken. Dit laatste waar ik wel even een einde aan moest maken, omdat ze anders te veel kreeg in 1 keer.
Gelukkig komt ze absoluut niet aan haar wond, en ik laat de kap even voor wat het is. Echter in de avond en nacht gaat wel degelijk die kap weer om. Als de kitten niet drinkt of eet, probeer haar zoveel mogelijk te stimuleren zoals beschreven is. Als dat echt niet wil lukken, moet je echt contact opnemen met je dierenarts zodat ze even nagezien wordt.
Verder is ze gelukkig weer een beetje aan het spelen, maar slaapt ongelooflijk veel en is nog liever geworden dan dat wat ze al was. 1 probleem, mevrouw moet en zal naar buiten willen. Straks krijgt ze alle vrijheid die ze wil hebben, ze moet spijtig genoeg nog even 7 dagen wachten.
Als ze vandaag of morgen dus niets wil drinken of eten, dan moet je absoluut terug gaan naar de dierenarts. Het is best mogelijk, dat ze pijn heeft. Als de dierenarts geen pijnstillers mee heeft gegeven, kan daar eventueel het probleem liggen.
Ik heb mijn kitten 28 februari laten steriliseren en het verliep heel goed. Ze hoefde geen kapje op of pijnstillers mee. Eenmaal thuis ging ze haar na een paar uur helemaal poetsen zo vies was ze ervan. Door de narcose laten ze hun plas gaan dus daar rook ze ook wel wat naar. Maar de wond heelt erg goed en ze weet zelf wat ze wel en niet kan al merk ik wel dat ze nu wat voorzichtiger is met het afspringen van me bed of stoel. Zeker omdat de medicatie is uitgewerkt dat het nu wat gevoeliger is. Maar ze eet goed maar slaapt nog steeds heel veel en komt vaak de warmte onder me dekbed opzoeken.
Ik ben zo bang dat ik haar na de operatie geen 10 dagen binnen kan houden! Ze vindt het geweldig buiten, heeft iemand daar ook mee geworsteld?
Ik schrik er een beetje van wanneer ik lees dat mensen geen pijnmedicatie meekrijgen en er dan niet om vragen. Een mens heeft toch ook pijn als hij/zij geopereerd is? Is de verantwoordelijkheid van jou als verzorger om hier aandacht voor te hebben en naar te handelen, lijkt mij. Een dier kan niet adequaat aangeven of het pijn heeft. Dus zorg er dan voor dat het in ieder geval pijnstilling heeft na een operatie in enig vorm bij de dierenarts.