Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Voeding na sterilisatie of castratie van je kat

Als je je kat hebt laten steriliseren of castreren is het heel belangrijk om de eerste maanden na deze ingreep goed op het gewicht van je kat te letten.

Door een veranderde hormoonhuishouding na de sterilisatie of castratie verandert de stofwisseling van de kat. Als gevolg hiervan heeft de kat minder voer nodig. Als hij nu dezelfde hoeveelheid voer als voor de ingreep zou krijgen gaat de kat in gewicht toenemen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kat aan overgewicht gaat lijden. Het is daarom belangrijk om op tijd de voeding van de kat aan te passen en je kat in de eerste twee maanden geregeld te wegen en ook naderhand het gewicht van je kat in de gaten te houden.

Let op het gewicht na de operatie

Het beste kun je de kat tot en met een periode van 2 maanden na de sterilisatie of castratie geregeld wegen. Deze periode is namelijk een kritieke fase waarin het gewicht van de kat heel snel kan toenemen. Als de voeding niet snel wordt aangepast dan kan een kat van 4 kilo zomaar binnen 2 maanden 2 kilo aankomen.

Je weet wat je kat voor de operatie woog. Na de operatie moet je je kat diverse keren wegen. Weeg je kat voor de eerste keer een week na de operatie, daarna na een maand en dan na twee maanden.

Als je een goede personenweegschaal hebt kun je dit doen door eerst zelf op je eigen weegschaal te gaan staan en te kijken wat je weegt en vervolgens samen met je kat op de weegschaal te gaan staan en te kijken wat jullie samen wegen. Als je je eigen gewicht aftrekt van het gewicht wat je met je kat weegt dan weet je hoeveel je kat weegt.

Je kunt natuurlijk ook met je kat naar de dierenarts gaan en hem op de weegschaal bij de dierenarts wegen. Als je alleen maar komt om je kat te wegen bij de dierenarts worden daar in de meeste gevallen geen kosten voor in rekening gebracht.

Verandering voeding

Door verandering van de hormoonhuishouding verandert de stofwisseling van je kat. Het gedrag van je kat verandert ook na de ingreep. Door deze feiten neemt de energiebehoefte, ofwel de voedingsbehoefte van je kat na de sterilisatie of castratie met 30% af.

De kat heeft echter na de ingreep nog wel zin in eten, hij heeft vaak de neiging zelfs om meer te willen eten. Het is daarom verstandig om de voeding direct na de sterilisatie of castratie aan te passen om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bij de kat lijden tot bijvoorbeeld suikerziekte en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Je kunt ook overwegen om op speciaal voer over te stappen. Tegenwoordig hebben de diverse goede merken diervoeders speciaal voer dat specifiek is ontwikkeld voor de gesteriliseerde en gecastreerde kat, er zijn ook merken die tevens onderscheidt maken tussen de verschillende leeftijdsfasen van de kat.

Deze speciale voeding bevat minder energie, zodat je je kat met deze juiste voeding op het goede gewicht en in optimale conditie kunt houden.

Naast het tegengaan van overgewicht heeft deze uitgebalanceerde voeding nog andere voordelen voor je kat. Zo vermindert deze speciale voeding ook het hongergevoel bij je kat en bevordert deze voeding de gezondheid van de urinewegen.

Kom je er zelf niet uit hoeveel of wat voor voeding het beste is voor je kat, vraag het dan aan je dierenarts.