Alles in het leven heeft zo zijn voor- en nadelen, met het steriliseren van katten is het helaas niet anders.
Om de keuze van het steriliseren wat makkelijker te maken hebben we in dit artikel alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.
We doen dit vanuit medisch oogpunt en vanuit het oogpunt van een baasje.
Voordelen vanuit medisch oogpunt
Steriliseren heeft medisch gezien enkele belangrijke voordelen:
- Bij de poes kan geen baarmoederontsteking of tumor optreden.
- De kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd neemt bij de poes af.
- De poes heeft geen last meer van schijnzwangerschap.
Voordelen vanuit het oogpunt katteneigenaar
Vanuit het perspectief van de mens zijn er natuurlijk ook voordelen en redenen om je poes te laten steriliseren:
- Geen krolsheden meer
- Geen ongewenste dekking
- Geen dracht
- Geen schijnzwangerschap
Onderzoek heeft uitgewezen dat als je je kat laat steriliseren voor haar eerste krolsheid het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren nul wordt. Na iedere krolsheid wordt het risico dat je kat een van de voornoemde aandoeningen krijgt groter. Het is dus eigenlijk ook een voordeel als je zo vroeg mogelijk gaat nadenken of je je poes wilt laten steriliseren of niet. Want als je vroeg tot een besluit komt dat je haar wilt laten steriliseren, kun je haar wellicht nog voor haar eerste krolsheid laten steriliseren zodat het risico op deze aandoeningen nul is.
Nadelen vanuit medisch oogpunt
Waar voordelen zijn, zijn helaas ook nadelen. De nadelen vanuit medisch oogpunt zijn de volgende:
- De poes moet een operatie ondergaan en hiervoor onder narcose. Elke operatie brengt een risico met zich mee, dit risico is echter heel klein.
- De ingreep is onomkeerbaar voor de poes.
- De stofwisseling van de post verandert. Hierdoor kan de poes dikker worden. Je kunt dit overgewicht voorkomen door het gewicht van de poes goed in de gaten te houden en zo nodig de hoeveelheid voer van de poes aan te passen. Je kunt ook overgaan op aangepaste voeding, wat speciaal voor gesteriliseerde poezen is.
Nadelen vanuit het oogpunt katteneigenaar
- De poes zal geopereerd moeten worden.
- De poes gaat onder narcose
- Indien je met de poes wilt dekken, dan kan dit niet meer.
- De poes wordt dikker als je haar dieet niet aanpast.
Het steriliseren van poezen en het castreren van katers draagt ertoe bij om het aantal zwerfkatten in Nederland binnen de perken te houden.
27 comments add yours
Nuttige informatie, ik heb het gedaan nadat ze al een nestje heeft gehad en tweede keer krols werd.
Ik voel mij elke dag nog schuldig, en probeer haar alles te geven en bieden wat kan.
Waarom schuldig ? Ik zit nu ook in twijfel voor mij poes ze is 6 maanden..
Niet schuldig voelen, is zo veel beter voor haar, ik ga mijn poesje van 3 ook laten helpen, die krolsheid is zo lastig voor haar én ook voor mij, 1 nestje gun ik haar en daarom is ze nu bij een vriend met een mannetjes kater, dus afwachten xxx
mijn poes is overleden een week na sterilisatie ! Dus zou het nooit nog doen
Hoe jong was zij?
Ik denk nog steeds na over sterilisatie van m’n inmiddels 3 jaar oude kat, maar wat mij tegenhoud is, dat ik het gevoel heb dat je de aard / het karakter van zo’n poes aantast. Dat wil ik haar en mezelf niet aandoen.
Enige ‘nadeel’ voor mij is, dat ze op onregematige tijden 6 dagen krols is, maar daar kan ik mee leven. Voor haar is het echter misschien een vervelende periode omdat ze niet gedekt wordt. (binnenpoes).
Zijn er mensen die vanuit medisch beroep of vanuit eigen ervaring als katteneigenaar, die mij tips kunnen geven?
Hi Christiaan, ik als katteneigenaar zeg, doen.
Hoe langer je het uitstelt hoe groter de risico’s en ik neem aan dat je alles voor je kat over hebt.
Katten kunnen verschillende verschijnselen en ziektes krijgen, er is onlangs zelfs bewezen dat kittens van een paar maanden gesteriliseerd zouden moeten worden omdat dit beter zou zijn.
Mijn kat is nog steeds hetzelde lieve dier als voorheen.
Gewoon laten helpen anders krijg je er spijt van.
mijn poes is overleden een week na sterilisatie ! Dus zou het nooit nog doen
Het gaat toch ook volkomen tegen de natuur in. Iedere eierstok brengt natuurlijk wel E 100 in het laatje van de dierenarts. En aan elke ( onnodige ) operatie kleeft een risico.
Ik steun je Christiaan.
Essentiele vrouwelijke organen weghalen is iets heel ingrijpends en niet iets wat je zonder indicatie zou moeten doen. Zeker niet omdat dat krols zijn nou zo lastig is. (Mensen die dat zeggen hadden maar geen poes moeten nemen)
Nou als je poesje erggg klein is en je nu al ziet dat ze geen nestje kan dragen is dat echt wel beter ! Kan haar leven dan kosten.. En ook voor dr gezondheid en het tegen gaan van krols worden …want is echt heel zielig en vervelend voor de poes om krols te zijn …en wij mensen kunnen er wat aan doen..zij zelf niet ….
Ik ben het met je eens Christian, zelf laat ik mijn poes ook niet steriliseren. De propaganda om het wel te doen is bizar groot. De effecten die ik bij katten zie na zo’n ingreep zijn verschrikkelijk om waar te nemen. Ze zijn oprecht boos en verdrietig en bij mannetjes zie je dat ze hun eergevoel kwijt zijn. Bij mij breekt het mijn hart. Daarbij wordt ze in de natuur ook niet zomaar “geholpen” (beetje rare naam) en horen ziektes nu eenmaal bij het leven. Daarnaast vind ik dat mijn kleine kattin wel het recht heeft om 1 of 2 nestjes te krijgen (for a start anyway).
Maar goed, wat ik wilde zeggen: I feel you.
Jullie moeten eens gaan kijken in de asiels! Daar zie je de gevolgen van het NIET doen. Al mijn katten zijn geholpen en ze zijn er echt niet door veranderd.
Dat is wel waar, maar als je ze binnen houdt, speelt dit probleem niet.
Mijn poezen, zijn alle twee liever en aanhankelijker geworden na sterilisatie. Ze gaan minder ver van huis, als ik ze roep staan ze binnen een minuut om mijn benen te draaien. Voor de sterelisatie waren het geen aanhankelijke poezen, daarna wel. Ik heb moeder en dochter. Moeder na haar eerste nest met een jaar laten steriliseren en dochter met 7 maanden voor de eerste krolsheid. Ik zeg doen!!
Beste mensen, het is natuurlijk van belang dat het dier wordt behandeld, ongeacht het geslacht van het dier. Het is niet alleen dat je een ‘ongewenst’ nest krijgt, maar vooral omdat het schadelijk is voor de kat. Tijdens het paren bijt het mannetje in de nekvel van de poes, dit alleen al kan aids laten optreden bij de kat. Het is daarom heel erg belangrijk om je huisdieren op tijd te behandelen. Men denkt, ‘die is toch bijna nooit krols’ en laat het dier naar buiten, is je omgeving vol met dieren. Niet goed voor het dier, mens & omgeving. Je zal je kat er ook een groot plezier mee doen. Wie vind het nou leuk om iedere keer zwanger te raken? Worden ze alleen moe en uitgeput van. Gewoon behandelen!
Wat ook nog weleens wil gebeuren is, dat men het zo ‘duur’ vind. Dan moet men geen huisdieren nemen. Ze kosten nou eenmaal geld, en om nou moeilijk te gaan doen voor eenmalige kosten, is wel heel erg gierig.
Mijn kitten is 4 maanden en is een binnenpoes. Ik zat erover na te denken om te doen. Maar ik heb me besluit genomen. Ik doe het niet en zal haar gewoon de poezenpil geven. Ik wil geen dikke poes hebben.
Poezenpil is minder gezond voor de poes langdurig gebruik, kan leiden tot baarmoederproblemen en het is kostelijk, kheb mijn poes laten steriliseren, is niks veranderd buiten dat ik geen last heb van iedere maand zes dagen gemiauw, mijn buren zijn er wel blij mee.
Beste,
Poezen pil geven is erg ongezond daar krijgen ze tumoren van ik spreek uit ervaring ik heb zo tweemaal zo gevaren met twee poezen van mij en nu geef ik de pil niet meer aan onze poezen het eindigd dan toch met de tumoren weg te laten halen en te laten steriliseren ik sta namelijk nu met een jong poesje en heb zojuist haar eerst krolsheid meegemaakt wat heeft ze afgezien ocharme en ik heb direct een afspraak gemaakt met de dierenarts dat wil ik mijn poes geen tweemaal aandoen ik zal ongetwijfeld voor we ze binnenbrengen bij de dierenarts geen oog dicht doen maar ik denk dat dit voor het diertje de beste oplossing is voila , dat wilde ik even kwijt ….. groetjes
Volgens mij snappen meeste niet dat krolsheid niet alleen verveld voor de eigenaren zijn maar vooral erg vervelend voor de poes zelf. Ik lees hier reacties met had je maar geen poes moeten nemen, zo gaat dat ook in natuur. Volgens mij leven poezen in natuur niet in gevangenschap en kunnen ze bij krolsheid direct gedekt worden. Poes steeds krols laten worden, niet dekken, en dan volgende krolsheid afwachten is gewoon een marteling voor die arme beesten. Het kost hun zoveel energie dat ze vermoeid raken, met jonge leeftijd maakt dat niet uit maar hoe ouder ze worden hoe meer impact het zal hebben. Poezenpil is enkel goed voor een tijdelijke periode, maximaal 1 jaar. Daarna is het gewoon GIF voor je poes.
Dus, wil je graag een nestje? overbrug de periode tot 15-18 maanden met poezenpil, nadat je nestje hebt laten steriliseren. Wil je geen nestje? Dan direct na 6-7-8 maanden steriliseren.
Mee eens: krolsheid is voor de poes geen pretje. En asielen vol katten is ook geen pretje. Je kunt niet meer zeggen: zo gaat het in de natuur ook. Het gaat hier over huiskatten. Als je wilt dat je dier ‘natuurlijk’ een nestje heeft, ga dan naar het asiel, en geef een moederpoes een thuis 🙂
Mijn 9 jarige poes is gesteriliseerd en is nog altijd mijn liefste maatje en knuffel. Ik hou echt veel van haar. Onlangs een kitten gevonden en ook haar laat ik steriliseren, is ook al mijn maatje en ik hou ook heel veel van haar. Ieder met hun eigen karaktertjes Inderdaad er zijn na- en voordelen Het zijn zelfs twee binnenpoezen. mijn idee is dat er al teveel katjes zijn die echte sukkeltjes zijn. Ook de bevruchting, bevalling en het zogen van de kittens is hard werk voor de poes en niet zonder pijn.
Ik heb een kater die is gecastereerd, hij was kort eerder geholpen nadat ik hem heb geadopteerd. Hij is ons alles? zo een schat van een kat, hij komt helemaal uit Egypte en is een rasechte sibirische. Hij is erg groot en woog 6,5 kilo toen wij hem pas hadden. Nu na 14 maanden weegt hij precies 8,5 kilo. Hij eet echt erg weinig, soms brokjes en ik wissel af met rauwe kipfilet en weinig gekookt kippenlever. Geen blikvoer of kattensnoepjes gehad, nu heb ik een poes erbij, gevonden toen zij nog een paar weken oud was op straat in Turkije, in het begin ging het niet echt goed, onze grote Mesho met zijn 8,5 kilo heeft haar vaak geprobeerd te pakken, ene keer is Misha krols geworden ze was nog maar 3 maanden niet ouder, Mesho heeft haar vaak bij haar nekvel gegrepen en haar geprobeerd te dekken maar hij is gecastereerd ik vond het zo zielig om dat te zien, je voelt en ziet echt duidelijk dat hij dan ongelukkig is nadat het niet is kunnen lukken. Nu heb ik me bedacht om Misha te laten helpen, zij is nu ongeveer acht maanden oud, veel wilder en soms gemener tegenovergesteld Mesho, hij is zo lief en een knuffelkont loopt altijd achter mij aan en lijkt soms meer op een hond☺ Ze komen alleen op onze terras of balkons, (woon in een appartement van 350m2) dus weglopen of springen kan nooit. Misha is sinds toen nooit meer krols geworden maar ik zal haar dus niet laten steriliseren… Ik denk dat Mesho pas was geholpen toen hij bij ons kwam, en ik ben bang dat hij dikker blijft worden terwijl hij echt erg weinig eet. Dierenarts stond ook verstelt, hij krijgt speciale steriel brokjes, het is geen grote eter…
Groetjes,
Lente
Op een bepaald moment gaven wij onze 5 gesteriliseerde binnenshuiskatten ook brokjesvoeding Whiskas en ze aten dat heel heel graag, verslavend graag.
Maar ze werden allemaal zooo dik en we hebben de brokjes dringend (eigen initiatief) moeten afbouwen (wel een beetje te drastisch, van de ene op de andere dag) en ze leden eronder. We geven ze nu blikvoeding Whiskas en hun gewicht is voor alle 5 weer naar normaal gegaan, maar dat heeft toch wel een paar weken geduurd. Het heeft een hele tijd geduurd voor ze vergeten waren dat er brokjes voor katten bestonden (want er waren er nog aanwezig in huis, en telkens, van zodra die bewuste kast openging, schoot elke kat in actie omdat ze dachten dat ze droge brokjes zouden krijgen. Dat was heel duidelijk). Ze zijn nu helemaal van die brokjesverslaving af en eten matig tot goed hun natte voeding.
Whiskas vinden we betaalbare voeding, die voeding bij de veearts is heel duur. Groetjes, Katharina
Ik heb mijn 2 poesje ook op 6 maand laten stelizerenaar nu maken ze veel ruzie dat Haden ze ni toen
Hallo allemaal,
Mijn kat van bijna 3 jaar heb ik gister laten steriliseren nadat ze 1 nestje heeft gehad.
Lang nagedacht maar voor haar is het beter, omdat ze minder kans heeft op bovengenoemde ziektes en Krols zijn is voor de kat zelf heel vervelend, en mocht ze buiten komen kunnen ook ernstige katten ziektes zich verspreiden door het dekken aangezien er vaak ongevastreerde katers lopen en zwerfkatten.
Mijn 2 katjes van 10 maanden zijn vandaag geopereerd (alle 3 gechipt btw)
Het liefste zou ik nog meer nestjes nemen maar je wil ook niet die asielen voller maken als je geen ruimte hebt voor ze.
Mochten mensen thuis in paniek raken door bloed te vinden na de operatie (zoals ik) meestal is het alleen wat wondvocht en hoef je alleen de wond te controleren, is die droog en schoon is er niks aan de hand