Informatie over sterilisatie en castratie bij katten

Wat houdt sterilisatie bij de kat in

De meeste poezenbezitters willen niet fokken met hun poes en kiezen er daarom voor om hun poes te laten steriliseren.

Sterilisatie bij een poes houdt in dat een kat onvruchtbaar gemaakt wordt en dat de kat ook geen last meer heeft van periodes waarin ze krols kan worden.

Na de sterilisatie is het dus niet meer mogelijk voor de poes om kittens te krijgen.

Om een kat te steriliseren worden de eierstokken compleet verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd, bijvoorbeeld als de baarmoeder van de kat afwijkend is.

Redenen om je kat te laten steriliseren

De poes kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden 3 keer per jaar een nestje ter wereld zetten. Als je niet met je poes wilt fokken is dit een van de belangrijkste redenen om je kat te laten steriliseren.

Er zijn verder meerdere goede redenen om je kat te laten steriliseren. Na sterilisatie wordt de kat niet meer krols en ben je van de daarbij komende problemen af. Tevens hebben gesteriliseerde katten minder gezondheidsproblemen. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren neemt ook af.

Onderzoek heeft uitgewezen dat als je je kat laat steriliseren voor haar eerste krolsheid het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren nul wordt. Na iedere krolsheid wordt het risico dat je kat een van voornoemde aandoeningen krijgt groter.

Er zijn nog andere redenen waarom je jouw kat kunt laten steriliseren, in het artikel “Voor- en nadelen sterilisatie kat” kun je nog enkele belangrijke redenen teruglezen.

Er zijn twee verschillende operaties

Er zijn tegenwoordig twee verschillende soorten operaties om je kat te laten steriliseren, de traditionele sterilisatie en de laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie). Beide zijn even veilig voor de kat.

Bij de traditionele sterilisatie wordt een snee van zo’n 3 – 5 cm. via de buikwand gemaakt om de eierstokken te verwijderen. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, door bijvoorbeeld een ontsteking, wordt ook de baarmoeder verwijdert. Alles moet goed worden gehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal om de buik weer goed te sluiten.

Met laparoscopische sterilisatie zijn maar 3 kleine gaatjes van zo’n 5 mm. nodig en wordt de kat met behulp van een hele kleine camera geopereerd in de buik. De dierenarts heeft dankzij de camera beter overzicht waardoor hij met beter zicht te werk kan gaan. De operatietijd is korter en de kat heeft een lichtere narcose nodig. Zie ook het artikel over de laparoscopische sterilisatie.

Neem de juiste beslissing

Uiteindelijk ben jij (en je gezin) degene die een beslissing moet nemen of je de kat wilt laten steriliseren of niet. Het is belangrijk dat je alles goed overweegt en doet wat je het beste lijkt, het gaat immers om jouw kat.

Het is verstandig om rustig alles op deze website door te lezen voor je een beslissing neemt. Laat je hierbij niet beïnvloeden door fabels die mensen om je heen vertellen en vergeet niet dat de operatie afhankelijk van de operatietechniek waar je voor kiest, ook nazorg vereist.

Het is ook verstandig om alle mogelijkheden met je eigen dierenarts te bespreken en je te laten inlichten wat de sterilisatie gaat kosten.